Afbeelding: Pixabay (CC0)
Verhalen die wetenschappers elkaar vertellen
In de wetenschap hebben veel mensen (en vaak ook juist de organisaties) de mond vol van excellentie, impact, topprestaties en hoge kwaliteitseisen. Het verhaal dat universiteiten en wetenschappers over hun eigen en elkaars werk vertellen draait dan om het belang van kwaliteit en hoge standaarden.
De dominantie van dit verhaal maakt dat er weinig plaats is voor andere geluiden, zoals twijfel, menselijkheid en pragmatisme.
Steeds vaker wordt er wel kritiek geuit op dit verhaal en gezocht naar betere maatstaven. Toch hoor je niet zo vaak ‘goed is goed genoeg’, want in de kern draait het wetenschappelijk bedrijf om discussie, fijnslijpen, verbeteren.
Maar ja, wat nou als jij iemand bent die wel twijfelt over je toekomst in de academische wereld? Of je weet dat je de wetenschap wilt verlaten? Dan is het best lastig om je verhaal voor jezelf op orde krijgen. Het is daarom ook niet gek dat jij je afvraagt: ben ik een mislukkeling als ik de wetenschap verlaat?
Jezelf die vraag stellen betekent in mijn ogen: je onderzoekt voor jezelf hoe je je tot de wetenschap en haar dominante verhaal wilt verhouden.
Wat is jouw verhaal?
Wie overweegt de wetenschap te verlaten ontkomt er niet aan om zelfonderzoek te doen.
Sta eens stil bij vragen als:
- Hoe kijk je naar je eigen twijfels?
- Wat vind je van jezelf als onderzoeker?
- Welke maatstaven hanteer je?
En vervolgens:
- Hoe kun je het eigenaarschap over jouw loopbaanverhaal weer terugkrijgen?
- Wat is jouw verhaal?
- Wat motiveert jou?
Als jouw gevoelens van mislukking sterk zijn kun je eens de tijd nemen om op een rij te zetten wat je allemaal gedaan hebt. Waar ben je tevreden over? Wat heb jij de afgelopen jaren gedaan waar je graag aan herinnerd wordt? Denk ook buiten de geijkte wetenschappelijke eindproducten.
Verleg je aandacht naar wat wel werkt, naar wat je energie geeft, naar wat je graag doet door dat te inventariseren. Verzamel bouwstenen voor je nieuwe verhaal, voor je nieuwe richting.
Zet bijvoorbeeld op een rij welke waarden jou motiveren.
Of inventariseer je transferable skills.