Skip to main content

Begin je loopbaanoriëntatie met een evaluatie van je werkverleden

Of jou vraag nou is: moet ik wel of niet verder in de wetenschap? Of: ik wil uit de wetenschap, maar weet niet welke kant ik op wil. In beide gevallen kan het helpen om je loopbaanoriëntatie te beginnen met een evaluatie van je werkverleden.

Je gaat je eerdere activiteiten beoordelen om er achter te komen wat je wil in de toekomst.

In deze oefening ga je niet alleen reflecteren op je huidige baan, maar ook terugkijken op werk, hobby’s, bijbanen, vrijwilligerswerk en projecten uit het verleden. Je gaat uitzoomen en ontdekken hoe je terugkijkt op alle dingen dingen die je in het verleden hebt gedaan.

Print je cv

Print je cv en leg die voor je neer. Kijk eerst eens of alle belangrijke relevante activiteiten erop staan. Zijn er bijbanen, cursussen, hobby’s of vrijwillige activiteiten die jij met plezier deed die nu ontbreken? Schrijf ze er dan bij.

Overweeg of er pagina’s zijn die je buiten beschouwing kunt laten. Het is waarschijnlijk niet nodig om elke publicatie te beoordelen, want je wilt focussen op het overkoepelende project.

Je gaat je banen, opleidingen en andere activiteiten cijfers (1-10) geven aan de hand van hoe jij ze op dit moment waardeert. Bepaal jouw waardering voor elke baan, opleiding en activiteit.

Wat maakt dat je dit cijfer geeft?

Kijk nog eens naar de verschillende cijfers die je hebt gegeven. Wat valt je op? Ben je ergens door verrast? Welke patroon is er te ontwaren?

Schrijf in steekwoorden bij elke opleiding en functie op waarom je tot dit oordeel bent gekomen. Waar heeft het mee te maken? Met je interesses/werkomgeving/collega’s/waarden/leidinggevenden/activiteiten/energiegever of nemers?

Ga alle steekwoorden bij langs en markeer met twee kleuren stift of het om een positief of negatief aspect gaat.

Afbeelding: Jessica Lewis

Hoe zie je je huidige baan?

Hoe heb je je huidige baan gewaardeerd in vergelijking met de rest? Wat vind je daarvan?

Zet voor jezelf op een rij wat voor jou de plussen en minnen zijn van je huidige baan. Schrijf ze op in twee rijtjes naast elkaar.

Welke kant slaat de wijzer uit? Naar de plussen of de minnen?

Evaluatie van je werkverleden: maak een overzicht

Maak een overzicht van de plussen en minnen die je gegeven hebt.

Ze geven aan waar je mee verder wil (de plussen) en wat je niet meer wilt (de minnen).

Waarschijnlijk levert dit twee lijstjes op van waarden, omstandigheden, voorwaarden, activiteiten en omgangsvormen op die belangrijk zijn voor jou. Misschien denk je al snel: de ideale baan bestaat niet, dus wat heb ik aan zo’n lijstje? Deze lijstjes bepalen in hoge mate of jij je op je plek voelt en of je energie van je werk krijgt. Of al je behoeftes voor 100% vervuld zullen worden in een nieuwe baan is inderdaad de vraag, maar jouw plussen en minnen geven aan dat er werk aan de winkel is. Ze wijzen je een (nieuwe) weg.

Wil jij uit de wetenschap en vraag je je af: hoe nu verder?

Voor de korte termijn: ben je tijdens het doen van deze oefening activiteiten tegenkomen die je eigenlijk vaker zou willen doen? Dat is een eerste aanknopingspunt. Mijn vraag aan jou: wat kun je nu al doen om die activiteit vaker te doen.

Een evaluatie van je werkverleden is een ideaal vertrekpunt om je eigen waarden verder in kaart te brengen. Dat kun je doen aan de hand van deze oefening.

Vond je dit een lastig oefening? Zit je vast met jouw zoektocht? Het is vaak makkelijk als iemand je de vragen stelt en echt doorvraagt bij jou antwoorden.