Skip to main content

Loopbaanoriëntatie bij einde contract, maar proefschrift nog niet af

Behoor jij tot de grote groep van promovendi die zijn/haar proefschrift probeert af te krijgen, maar daar niet meer voor betaald krijgt? Ga jij van tijdelijk contract naar tijdelijk contract? Wil jij graag weer perspectief op de toekomst? Ben je toe aan loopbaanoriëntatie?

Afbeelding: Robby McCullough

In limbo

Als je aan het einde van je contract bent, maar je proefschrift is nog niet af, dan belanden veel PhDs in limbo. Een onzekere tussenfase, waarvan je vaak niet weet hoe lang die nog gaat duren.

Om toch geld te verdienen kiest de meerderheid ervoor om tijdelijk onderwijs te geven. In veel gevallen zijn dat óf kortdurende, kleine contracten waar je niet van kunt leven óf langere contracten, maar zonder tijd voor onderzoek.

Beide situaties blijken vaak niet bij te dragen aan de afronding van het proefschrift, omdat de tijd en energie daarvoor ontbreekt. Een proefschrift schrijven vraagt om diepgaand nadenken en dat lukt niet goed als je telkens maar kort de tijd hebt.

Klem zitten

Als je langere tijd in deze situatie hebt gezeten, kun je in toenemende mate het gevoel krijgen dat je vast zit. Je kan niet aan je proefschrift werken, doordat je ander werk hebt en je kan niet verder met je loopbaan omdat je proefschrift niet af is.

Je bent zo druk met alle ballen in de lucht houden dat je oriënteren op de toekomst er niet van komt.

Maar die focus op wat er hier-en-nu gedaan moet worden – in plaats van wat je in de toekomst wilt – zorgt er ook voor dat je je klem blijft voelen. De situatie blijft in stand.

Je gaat rond in cirkels, zonder zicht op een horizon, zonder te weten waar je naartoe wilt.

Perspectief op de toekomst

Hoe maak je een carrièreswitch?

Wil jij je wel graag oriënteren op de toekomst? Vraag jij je af welk werk je wilt gaan doen?

Wil je graag zelf aan de slag met het bepalen van je volgende stap?

Dan kun je:

Kom je er zelf niet uit? Loopbaancoaching kan je helpen om dit soort vragen te onderzoeken. Als je een contract hebt bij de universiteit dat al langer loopt, dan heb je ook recht op loopbaanadvies.