Skip to main content

Waarom zoek jij op ‘vacatures geesteswetenschappen’?

Met de zoekopdracht ‘vacatures geesteswetenschappen’ hoop je een vacature te vinden die past bij jouw opleiding. Vaak is het een noodgreep om inspiratie op te doen voor werk dat bij je past. In deze blog tips om meer effectief met je zoektocht aan de slag te gaan.

Afbeelding: Roberto Hund

Online zoeken op ‘vacatures geesteswetenschappen’ is volgens mij vaak een teken dat je niet goed weet welke werk je wilt doen. Je bent naarstig op zoek naar nieuwe aanknopingspunten.

Geen beroepsopleiding

Een studie in de geesteswetenschappen is geen beroepsopleiding. Vaak is dat tijdens je studie wel eens vertelt: maar dat zei je toen niet zo veel. Het ging er op dat moment vooral om dat je een studie deed die je leuk vond. En het was ook aantrekkelijk dat je met je studie meerdere kanten op kan.

Dan is de studie afgelopen en wil je aan het werk. Dat is het moment dat je er meer tegenaan loopt: het is geen beroepsopleiding en het ligt dus ook niet vast wat je nu gaat doen.

Ik ken iemand die studenten die kiezen voor een geesteswetenschappenopleiding lef-studenten noemt, omdat ze vaak hun hart gevolgd hebben in hun studiekeuze.

Maar ja jij denkt: leuk al dat lef, als je na je studie of promotie vastloopt met je loopbaanvraag…

Waar te beginnen?

Mijn uitnodiging zou zijn om je lef benadering nog wat langer vast te houden. Om je loopbaanvraag te beantwoorden en uit te vinden welk werk bij je past heb je die benadering namelijk juist nodig.

Alle loopbaancoachingsmethoden die er zijn gaan er namelijk vanuit dat je eerst moet weten:

Om vervolgens

  • te onderzoeken welk werk jou aantrekt
  • en tot een keuze te komen die bij je past

Zoeken op ‘vacatures geesteswetenschappen’ is je zoektocht willen beginnen bij de conclusie

Eigenlijk weet je het zelf ook al: je kan een onderzoek niet beginnen bij de conclusie.

Je kan natuurlijk best inspiratie opdoen door een keer zo’n zoekactie te doen, maar er blijven ongelofelijk veel opties buiten beeld.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat er veel vraag is naar de vaardigheden van afgestudeerden in de geesteswetenschappen, maar dat vraag en aanbod elkaar vaak niet vinden.

De match tussen jou en je gewenste werk ga je niet vinden door te zoeken naar een vacature waarin ze een geesteswetenschapper zoeken. Daar wordt in heel veel gevallen ook niet expliciet om gevraagd.

De match kun je beter zoeken op jouw natuurlijke kracht en wat jou motiveert.

De conclusie van het eerder aangehaalde onderzoek was ook: afgestudeerden in de geesteswetenschappen zijn onvoldoende in staat om hun kwaliteiten en vaardigheden te benoemen. Pas als je kunt benoemen waar je goed in bent en wat je graag doet, wordt het mogelijk om een baan te vinden die bij je past.

Begin bij het begin en zet die dingen eens voor jezelf op een rij.

Deze oefeningen kunnen je daarbij helpen: