Welke waarden motiveren jou? Wat zoek jij in een werkgever na je PhD?
Hoe kom je er achter of een werkgever bij je past? We staan er niet zo vaak bij stil, maar waarden spelen hierin een belangrijke rol. Welke waarden motiveren jou? In deze blog oefeningen om dat te achterhalen.
Afbeelding: Jon Tyson
Een werkgever kiezen na je PhD
Ik spreek veel PhDs voor wie het toekomstbeeld van een academische carrière niet meer zo aantrekkelijk is. Dat kan met allerlei factoren te maken hebben, maar vaak speelt een mismatch op het vlak van hun waarden ook een rol. Ze weten dan vaak vooral te benoemen wat ze missen en komen dan met woorden als: zekerheid, perspectief op een vaste aanstelling, respect, eerlijke behandeling, erkenning of waardering. Het kost energie om werk te doen in een omgeving die niet matcht met jouw waarden en als je dat lange tijd doet gaat het je opbreken.
Wat mis jij in je werkgever?
Bij het kiezen van een nieuwe werkgever na je PhD doe je er goed aan echt eens stil te staan bij je waarden. Als jij werkt in een omgeving die past bij je waarden zul je meer energie krijgen van je werk. Ook is de kans groot dat je prettiger samenwerkt met collega’s en leidinggevende, omdat die door dezelfde dingen gemotiveerd zijn.
En er is echt wat te kiezen. De ene werkgever is de andere niet. Het helpt dan om de waarden van verschillende werkgever te vergelijken, zodat je keuzes maakt die bij jou passen.
Hoe kom je achter je waarden?
Waarden verschillen per persoon. Misschien zijn er waarden die je al van jezelf kent, schrijf die op. Ook kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat vind jij het nastreven waard?
- Wat motiveert jou? Waar kom jij je bed voor uit?
- Waar zou jij niet zonder kunnen?
- Wat is voor jou een voorwaarde om je werk goed te kunnen doen?
- Wanneer ervaar jij flow? Waar krijg je energie van?
Probeer te komen tot een lijstje van 8 waarden. Heb je moeite om de juiste woorden te vinden, zoek dan online een lijst met waarden op.
Nog een stapje verder
Schrijf de 8 gekozen waarden op een papier. Ga nog een stapje verder en ga na: wat bedoel jij met deze waarden, waar staan ze voor? Schrijf dat ook op.
Aan de hand van de 8 gevonden waarden kijk je naar je werk. Waaraan voldoet je huidige werk? Geef met cijfers aan in hoeverre je huidige werkplek voldoet.
Hoe ziet het resultaat eruit? Zijn er meer voldoendes dan onvoldoendes? Hoe belangrijk zijn de waarden waar nu onvoldoendes bij staan?
Gebruik je waarden om een werkgever te beoordelen
Zie jij vooral een mismatch met je huidige werkgever? Komen jouw waarden onvoldoende terug op je huidige werkplek? Dan kun je aan de hand van je waarden onderzoeken welke werkgever wel ben je past.
Afbeelding: Ashes Sitoula
Met je waardenlijstje in de hand
Je kunt je lijst met waarden gebruiken om bedrijven te beoordelen.
- Doe online onderzoek. Lees de teksten van vacatures, en de missie en visie van een bedrijf om te zien welke waarden zij benoemen. Kijk ook naar indirecte verwijzingen naar jou waarden. Wat blijkt uit de diensten die ze aanbieden, de verhalen die ze presenteren of de manier waarop ze mensen aanspreken in hun communicatiemiddelen over hun jouw waarden? Welke werkwaarden zie je terug?
- Neem een interview af met een medewerker. Brainstorm aan de hand van je waarden over vragen die je kunt stellen aan medewerkers van een bedrijf of organisatie. Je hoeft niet altijd letterlijk naar je waarden te vragen. Als jij het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat waardering wordt uitgesproken door leidinggevenden, kun je bijvoorbeeld aan de medewerker vragen hoe werkoverleggen verlopen en/of hoe de interactie met haar leidinggevende over het algemeen verloopt.
- Stel gerichte vragen tijden je sollicitatie. Bedenk vragen die je kunt stellen bij voor jou belangrijke waarden en spreek met jezelf af wat je daarover in elk geval wilt weten aan het einde van het sollicitatiegesprek. Voor jou keuze of je hier wel of niet wilt werken is het belangrijk om deze informatie te achterhalen.
Beoordeel vervolgens deze werkplek. Geef met cijfers aan hoe deze werkplek scoort op jouw waarden. Het mooie is dat je verschillende werkplekken hierdoor ook naast elkaar kunt leggen. Dan wordt inzichtelijk: wat is er nou eigenlijk te kiezen.
Hopelijk helpen deze oefeningen je een stap verder met de vraag wat jij zoek in een werkgever na je PhD? Zoek je iemand deze jou helpt om deze oefening te doen? Ik doe dit vaak ook als onderdeel van een loopbaantraject.